ING voorziet kleine krimp in voedingsindustrie

AMSTERDAM - Waar de voedingsindustrie in Nederland vorig jaar nog een groter volume wist te produceren, treedt er dit jaar waarschijnlijk een kleine krimp op. In een sector update over de voedingsindustrie voorziet de ING een volumekrimp van 0,5%.

ING merkt op dat de inflatie voorlopig hoog blijft en dat dit een negatief effect heeft op de consumentenbestedingen. Daarnaast zorgt de al jaren licht krimpende veestapel voor een krimpende aanvoer van melk en varkensvlees bij verwerkende bedrijven. Doordat een groeiende groep boeren te weinig perspectief ziet, zal het aantal stoppers in de melkvee- en varkenshouderij bovendien verder stijgen.

In haar rapport voorziet de bank een nog iets grotere krimp voor de land- en tuinbouwsector. De nasleep van de coronacrisis en de hoge energie- en grondstoffenprijzen drukken hun stempel op de land- en tuinbouw. ING verwacht dat de miljarden die gereserveerd zijn voor saneringsregelingen pas halverwege 2024 in de mark voelbaar zullen zijn. De afgelopen jaren wist de sector jaarlijks nog kleine groeipercentages te behalen.

 

Bron: ING





Laatste nieuws