Flitsbezorgers pakken klein deel van supermarktomzet

AMSTELVEEN - De vier flitsbezorgers draaien dit jaar in Nederland naar verwachting een omzet van 500 miljoen euro. Marktonderzoeker GfK zocht dat uit op verzoek van NU.nl, op basis van de laatste cijfers en ontwikkelingen. De omzet van de flitsbezorgers zijn maar een klein deel ten opzichte van de 45 miljard euro die de supermarkten omzetten.

"Het is nog kruimelwerk", aldus Norman Buysse van GfK tegen Nu.nl. "De diensten van de flitsbezorgers worden ook selectief aangeboden en er wordt selectief gebruik van gemaakt." De bezorgers zijn lang niet overal actief en het zijn met name jongeren die ervan gebruikmaken.

Slechts een beperkt aantal mensen, zo'n 600.000 van boven de 18 jaar, bestelt wel eens bij flitsbezorgers. Toch is er wel een markt voor, denkt Buysse. "De meeste mensen die er bestellen, doen dat op het moment dat ze ontdekken dat ze iets vergeten zijn bij het boodschappen doen."

Die producten die besteld worden bij flitsbezorgers gaan in theorie ten koste van de omzet van de reguliere supermarkt. "Als je het niet besteld had, was je waarschijnlijk teruggegaan naar de supermarkt." Een ander deel van de producten zijn impulsaankopen, spullen die anders misschien wel helemaal nooit verkocht zouden zijn.

Bij de flitsbezorgers worden opvallend veel ongezonde dingen worden besteld. "Koek, chips, chocolade en kauwgom worden het meest besteld. En ook alcohol doet het goed", aldus Buysse.

Het gemiddelde bedrag dat bij een flitsbezorger wordt afgerekend is 18 euro per keer.

 

Bron: Nu.nl





Laatste nieuws