Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

bron: FoodPro Network
Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt dat de politiek een grote rol heeft. In Nederland ligt het btw-tarief hoger dan in België en Duitsland, aldus de organisatie.
Daarnaast kunnen de supermarkten volgens het CBL vaak niet goedkoper inkopen in andere Europese landen. De organisatie pleit daarom voor een Europees verbod op deze inkoopmuren.
Verder wijst het CBL op de geplande verhoging van het minimumjeugdloon in 2027. Dit zou de loonkosten opnieuw flink verhogen. "Door de kleine marges kunnen supermarkten deze extra kosten niet volledig opvangen."
Met het oog op de komende parlementsverkiezingen stelt het CBL dat de politiek aan zet is. "Het betaalbaar houden van boodschappen is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Het CBL blijft bereid voor dialoog met alle betrokken partijen en roept de Consumentenbond op om zich samen hard te maken voor de betaalbaarheid van het Nederlandse boodschappenmandje."
Eerder dit jaar bracht toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw onder de aandacht, door te wijzen op het prijsverschil van appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België. Volgens de Consumentenbond zijn boodschappen in België gemiddeld 12 procent goedkoper dan in Nederland, in Duitsland 15 procent en in Frankrijk zelfs 20 procent. Vooral op A-merken zou over de grens veel te besparen zijn.
Bron: ANP
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
03 jul Arla investeert 59,4 miljoen in extra productiecapaciteit voor roomkaas
-
03 jul Jumbo merkt dat nieuwe koers werkt, hogere omzet en meer klanten
-
03 jul Danone rondt de overname van Kate Farms af
-
03 jul Douwe Egberts in conflict met supermarkten
-
03 jul Leveranciersbeheersing in 3 stappen
-
03 jul 6 tactieken om kosten te besparen met voedselproductie software
-
02 jul Grote bedrijven spreken af gerecycled plastic in te kopen
-
02 jul Minder omzet Vion
-
02 jul ABN AMRO ziet kansen in voedingsexport naar Duitsland
-
02 jul Peka Kroef bespaart fors op gasverbruik dankzij innovatieve samenwerking
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan